Сторінки

пʼятницю, 17 січня 2014 р.

Опитування: цензура в літературі!

Ми розпочинаємо нове опитування, результати якого будуть опубліковані у новому випуску часопису "КОЛО", присвяченому питанням цензури в літературі. Надіємося на вашу співпрацю та чекаємо ваших думок на цю тему. Опитування можна знайти тут, це займе менше 5 хвилин.

Будемо дуже вдячні!






3 коментарі:

  1. Анкета пропонує надто спрощений підхід до розуміння цензури. Відповіді будуть некоректні, якщо ті, хто відповідає, сприймає "цензуру" теж настільки розмито. Цензура -- це поняття інститутційне, державне, його давно відмінено, і питатися, чи вона потрібна -- дивно. Натомість є закони і норми моралі, які висувають вимоги до публікацій. Їх теж треба сприймати як цензуру? Так само, як і понятя "самоцензура" -- це з галузі "особистого", ноить на собі ознаки культурної, інтелектуальної розвинутості, психологічної адекватності тощо... Не вірю у те, що на підсумок опитування можна якось опиратися бодай наближено до наукового трактування...

    ВідповістиВидалити
  2. Ну про трішки спрощений підхід ніхто не буде сперечатись, але ось про "цензуру як поняття інституційне і державне" і тим більше, що її "відмінили" можна. По-перше, цензура може застосовуватись не лише органами дежавного контролю, але і організаціями, групами людей та навіть одинокими та самотніми індивідами. По-друге, факт того, що вільна ненька Україна звільнилась від подібного зовсім не означає, що це сталось у всіх країнах світу. А літературу люди читають не лише українську, але і світову, де досі в деяких місцях це поняття живе і процвітає.
    І закони, і моральні норми і складають причину утворення будь-якої цензури, хоча вона існує в деяких випадках і без них.
    Рухаємось далі. Самоцензура. Абсолютно вірно, часто - це поняття "особистісне", і велику роль відіграє інтелектуальний розвиток, мораль, рівень і розуміння культурологічних феноменів. Але "самоцензура" може бути спричинена і зовнішніми факторами, про які і запитують в опитуванні.
    Сумніваюсь, що автори ставили за ціль "наукве трактування опитування".

    ВідповістиВидалити
  3. Цензура - не лише державне поняття. До того ж, якщо цензури у нас немає, то як пояснити напади Національної експертної комісії України з питань захисту суспільної моралі на Ульяненка, Винничука та Видавництво Старого лева?
    До того ж, як зазначив коментатор зверху, у багатьох країнах цензура - досі актуальне поняття. І, знайомлячись з світовою літературою, ніяк не уникнути творів з цих країн.
    Але взагалі ми хотіли дізнатись про відношення наших читачів до цензури як до загального поняття. І завдяки цьому опитуванню, створити загальну інфографіку про відношення молоді до цензури. "Наукове трактування" не є нашою метою.
    Ми дуже цінуємо вашу думку та дякуємо за коментарі!

    ВідповістиВидалити