Сторінки

середу, 16 квітня 2014 р.

Пулітцерівська премія 2014 року в області художньої літератури


Пулітцерівська премія 2014 року в області художньої літератури вручена Донні Тартт за роман "Щиголь" (The Goldfinch).
Книга, що вийшла минулої осені, отримала захоплені відгуки критиків, стала бестселером року за версією Amazon.com, була номінована на премію Національного товариства літературних критиків і Медаль Карнегі, головну британську нагороду в галузі дитячої літератури, передає ABC News.




Письменниця народилася 23 грудня 1963 р. у місті Грінвуд (штат Міссісіпі, США). У віці п'яти років Донна написала свій перший вірш, а перша її публікація побачила світ у «Літературному огляді Міссісіпі», коли їй було тринадцять років. У 1981 р. вступила до університету штату Міссісіпі і стала членом братства «Каппа Каппа Гамма», а в 1982 р., за порадою викладачів, перевелася в Беннінгтон коледж (штат Вермонт, США), що спеціалізується в області «вільного мистецтва». Закінчила коледж за спеціальністю класична філологія.





Донна Тартт - красива, тендітна жінка, захоплена модою і майже по-селінджеровски уникає публіки. Авторка написала за свою творчу кар'єру всього три романи. У 30 років - «Таємну історію», незрівняний університетський трилер, який зробив її суперзіркою. У 40 - «Маленького друга», великий симфонічний роман, котрий з різних причин був сприйнятий публікою та критиками більш стримано. І зараз, в 50 - «Щигля», головний англомовний фікшн минулої осені. Це категорично різні книги: «Історія» - Достоєвський, що відправився у вогку Нову Англію, «Друг» - південна готика , сонний анти-детектив в рідному для Тартт штаті Міссісіп , « Щиголь» - звичайно, роман про Нью-Йорк, хоча героя заносить і в інші віддалені міста.

Цікавий матеріал про цьогорічну Пулітцерівську лауреатку.









Немає коментарів:

Дописати коментар